W tym roku szkolnym w ramach promocji zdrowia i zdrowego odżywania organizowane będą warsztaty kulinarne pt. „Cztery pory roku na talerzu”. Wspólne działania kulinarne to idealna okazja do dobrej zabawy, odkrywania nowych smaków i zapachów, a także możliwość pokazania dzieciom, że zdrowe potrawy mogą ładnie wyglądać i pysznie smakować.
Pierwsze jesienne warsztaty odbyły się 23 listopada w grupie Sowy 2. Przedszkolacy przygotowali lizaki z jabłek, które samodzielnie dekorowali zdrowymi posypkami. Zajęcia rozpoczęliśmy od prezentacji produktów spożywczych. potrzebnych przyborów kuchennych oraz przedstawienia poszczególnych etapów przygotowania lizaków.
W pierwszym etapie dzieci obserwowały rozpuszczanie gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej. Następnie po przygotowaniu jabłek dzieci przystąpiły do przygotowania swoich lizaków.
Przedszkolacy nabijali kawałki jabłek na patyczki, oblewali gorzką czekoladą i dekorowali według własnego uznania posypkami, takimi jak: liofilizowane owoce: malina i truskawka, wiórki kokosowe czy kakaowe kulki ryżowe. Następnie dzieci przystąpiły do degustacji przygotowanych smakołyków.
Warsztaty przebiegły w miłej i radosnej atmosferze, dzieci bardzo chętnie uczestniczyły w zajęciach i z zaangażowaniem przygotowywały jabłkowe przysmaki.