Warsztaty kulinarne “Owocowe frytki”

W czwartek 18 kwietnia w ramach promocji zdrowia miały miejsce kolejne warsztaty kulinarne Mali kucharze pt. „Cztery pory roku”. Wiosenne warsztaty odbyły się w grupie Jeżyki. Przedszkolacy przygotowali owocowe frytki oraz wyczarowali kolorowe sosy za pomocą Bio owocowych różdżek smaku.
Zajęcia rozpoczęły się od wspólnej gry “Wyskakujace frytki” oraz od prezentacji ziemniaka, z którego zwykle przygotowujemy frytki. Następnie omówione zostały etapy przygotowania frytek z owoców, potrzebne produkty spożywcze oraz przybory kuchenne. Podczas prezentacji owoców dzieci poznały właściwości odżywcze, budowę oraz sposób krojenia.
W pierwszym etapie warsztatów przygotowaliśmy trzy rodzaje owocowych frytek: arbuzowe, gruszkowe i jabłkowe. Następnie za pomocą owocowych różdżek smaku wyczarowaliśmy kolorowe sosy z białego twarożku: truskawkowy, malinowy, jagodowy oraz z czarnej porzeczki. Wszystkie sosy osłodziliśmy syropem z agawy.
Gdy wszystko było gotowe dzieci degustowały przygotowane frytki i sosy.
Przedszkolacy chętnie uczestniczyli w warsztatach, które przebiegły w miłej i radosnej atmosferze.

Przejdź do treści
Publiczne Przedszkole im. Jasia i Małgosi w Przygodzicach
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.