W piątek 9 lutego w ramach promocji zdrowia odbyły się kolejne warsztaty kulinarne Mali kucharze pt. „Cztery pory roku”. Zimowe warsztaty odbyły się w grupie SOWY 1. Przedszkolacy przygotowali zdrowy krem na bazie awokado oraz samodzielnie komponowali kanapki z pieczywa chrupkiego. Zajęcia rozpoczęliśmy od prezentacji produktów spożywczych, potrzebnych przyborów kuchennych oraz przedstawienia poszczególnych etapów przygotowania zdrowych kremów. Przedszkolacy przywitali głównego bohatera warsztatów, którym był owoc awokado. Podczas prezentacji awokado dzieci poznały jego właściwości odżywcze, budowę oraz sposób krojenia i obierania. Po zapoznaniu z produktami i przepisami grupa Sowy 1 przystąpiła do części praktycznej warsztatów.
W pierwszym etapie dzieci przygotowały trzy zdrowe kremy. Dwa kremy na bazie awokado: krem czekoladowy i krem bananowy oraz krem tzw. Kubusia Puchatka z białego twarożku. Gdy wszystkie kremy były już gotowe przedszkolacy przystąpili do komponowania kanapek.
Dzieci smarowały chrupkie pieczywo wybranym kremem oraz dekorowały owocami według własnego uznania. Następnie grupa Sowy 1 przystąpiła do degustacji przygotowanych kanapek.
Przedszkolacy chętnie uczestniczyli w przygotowywaniu kremów i z zaciekawieniem dopytywali o kolejne etapy pracy. Dzieciom najbardziej zasmakował krem czekoladowy. Warsztaty przebiegły w miłej i radosnej atmosferze.