W minionym tygodniu odbyło się podsumowanie innowacji pedagogicznej pt. “Mali kucharze –warsztaty kulinarne Cztery pory roku”.
Głównym celem innowacji było promowanie zdrowego odżywania oraz wprowadzenie dzieci w świat sztuki kulinarnej. Istotne było również pokazanie, jak dbać o zdrowie poprzez wybór odpowiednich produktów spożywczych.
Działania innowacji były realizowane przez cały rok szkolny 2023/2024, które mogliśmy obserwować na stronie internetowej naszego przedszkola.
We wtorek- 18 czerwca omówiliśmy gazetkę skierowaną dla dzieci, rodziców i społeczności przedszkolnej pt. “Czy wiesz …. Ile cukru jest w popularnych napojach?” Podczas spotkania przeprowadziliśmy również krótką ankietę z dziećmi i nauczycielami dotyczącą działań realizowanych w innowacji.
Ostatnim z działań było stworzenie przez naszych przedszkolaków wspólnej książki pt. „Ulubione letnie smaki” z samodzielnie narysowanych lub pokolorowanych owoców lub warzyw.
Przedszkolacy za aktywny udział w projekcie w ramach podziękowania otrzymali dyplom oraz owocowy balonik.